Strokovna ekskurzija z obiskom Mestne knjižnice Reka

Domov » Blog » Uncategorized » Strokovna ekskurzija z obiskom Mestne knjižnice Reka

Na sončen petek, 17. maja 2024, se je celoten kolektiv Knjižnice Logatec odpravil na strokovno ekskurzijo v hrvaško Reko. Tam so se namreč decembra 2023 odprla vrata nove stavbe mestne knjižnice Rijeka (Gradska knjižnica Rijeka). Pred selitvijo v novo stavbo je bila knjižnica razdrobljena na več lokacij po mestnem središču, kljub temu pa je že pred tem slovela po svojih inovativnih vsebinah, predvsem za mlajše uporabnike.

Nova knjižnica se nahaja v nekdanji tovarni za predelavo tobaka Rikard Benčič, v drugi prenovljeni stavbi na istem trgu pa je locirana posebej tudi otroška knjižnica. Na istem trgu se nahajata tudi muzej sodobne umetnosti in mestni muzej (slednji v nekdanji tovarni sladkorja). Tako je nekdaj povsem industrijski predel mesta dobil pravo kulturno četrt. 

 

Pred nami je Gradska knjižnica Rijeka, na naši desni pa Djačja kuća

Nova knjižnica je med prebivalci izredno priljubljena, saj se je vanjo samo letos vpisalo že preko 8250 članov. Ob vstopu v prenovljeno stavbo najprej zagledamo sodoben knjigomat – čez stekleno steno lahko opazujemo, kako razvršča vrnjene knjige po različnih nadstropjih knjižnice.

Napis pri knjigomatu: Prva stanica: vraćanje stranica

Kovinska infrastruktura knjižnice – stopnice in stebri – so vsi še originalni in prenovljeni iz stare tovarne tobaka. Po stopnicah se povzpnemo v dvignjeno pritličje knjižnice, kjer se na sredini nahaja informacijski pult, za njim pa prostorna čitalnica. V tem nadstropju skoraj ni videti knjig in še nekaj nenavadnega – ni tišine. To nadstropje je namenoma glasno, namenjeno za druženje, iz zvočnikov je slišati tudi glasbo.

Stopnice do dvignjenega pritličja knjižnice.
Časopisni oddelek s čitalnico v ozadju.

Na levi strani pritličja pa se nahaja prostor za mlade z vsem, kar si lahko poželijo – prostorom za uporabo VR očal, prostorom za igranje konzolnih iger, celotnim ustvarjalnim oddelkom s 3d tiskalnikom in prostorom ter opremo za ustvajranje, najde pa se tudi nekaj najbolj popularnih angleških revij v Ameriškem kotičku in police s stripi.

Ameriški kotiček s 3d tiskalnikom in prostorom za kreativnice.
Pod stopnicami je izkoriščen prostor za igranje video iger in kotiček s tujejezičnimi revijami.
Gvido je bil navdušen nad obsežno kolekcijo stripov.

Z mladinskega oddelka lahko stopimo v “Zvučnik”, del prostorov, zvočno izoliranih od knjižnice, saj se tam dogajajo glasne dejavnosti – snemalni studio za podkaste, kino soba, soba za predvajanje plošč in glasbeni studio, ki jih ob predhodni rezervaciji koristijo vsi člani knjižnice in so zelo priljubljeni, posebej med mladimi.

Soba decibela – glasbeni studio. Glasbeniki ga s pridom koristijo kot prostor za vaje.
Dvoje v enem – kino soba in studio za snemanje podkastov.

V prvem nadstropju se nahaja oddelek za leposlovje. Nekaj zanimivosti: vso izposojo in vračanje knjig so avtomatizirali, člani vse to opravijo sami na knjigomatih. Le za kakšne posebnosti se zglasijo pri informacijskih pultih, sicer pa so knjižničarji na voljo predvsem za svetovanje branja, iskanje gradiva itn. Podatek, ki nas je precej presenetil pa je, da si vsak član lahko izposodi zgolj 4 izvode gradiva naenkrat.

Prehod med nadstropji. Seveda je poleg stopnic na voljo tudi dvigalo.
Izposoja knjig poteka zgolj prek knjigomatov.
V knjižnici je veliko prostora namenjenega za druženje.

V drugem nadstropju knjižnice se nahajata strokovni in domoznanski oddelek. Zelo veseli so bili, da so končno pridobili primerne prostore s primernimi pogoji za hranjenje arhivskega, starejšega gradiva. Med obiskovalci so v tem nadstropju najbolj priljubljene tihe sobe za študij, delo, raziskovanje.

Tihe sobe so večino časa zasedene.

Za konec pa smo se posončili in skupinsko fotografijo naredili na osončeni terasi knjižnice.

Potem smo si ogledali še prelepo stavbo otroške knjižnice – oddelka. Tudi tu v pritličju ni prostora za knjige in tišino, pač pa se tu nahaja kavarna, prostor za druženje, opremljen z različnimi igrami in opremo ter kotičkom za fotografiranje.

Igrivo opremljeno pritličje otroške knjižnice.
Z lično urejeno kavarno.
… in kotičkom za fotografiranje.

V prvem nadstropju mladinske knjižnice pa najdemo kino dvorano, kjer redno predvajajo filme za otroke in mladino, oblazinjeno sobo “gozdom”, ki je celotno oblečena v preproge ter seveda z zelo svetlo in lično opremljeno knjižnico.

Prelep otroški oddelek.
Znova veliko prostorčkov za branje in igranje.
… in kotičkov za skrivanje.

Po zaključenem ogledu knjižnice smo se podali na uro in pol trajajoč sprehod skozi center mesta pod vodstvom turističnega vodiča, ki nam je razkril mnogo zanimivosti iz zgodovine mesta. Na koncu smo se podali še nad mesto, na Trsat, kjer smo se malce okrepčali in si ogledali še prečudovito Trsatsko utrdbo, s katere smo se razgledali na vse konce mesta. Posneli smo še eno lepo skupinsko fotografijo in jo, prijetno utrujeni, odmahali domov.

Skupinska fotografija na gradu Trsat (z izjemo pišoče, ki sem bila za objektivom:)).

Fotografirala in zapisala Urška Orešnik.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Druge novice

COMMENT

Post a Comments

A lectus ac pulvinar tincidunt accumsan. Ullamcorper dolor at lectus ac, sed facilisis hac. Molestie aliquam ut blandit nibh vulputate lectus in sit. Egestas in dolor dui purus tincidunt eget cras nisl est aliquam ut blandit nibh vulputate lectus ullamcorper.