Uporabne povezave

Domov » E-knjižnica » Uporabne povezave

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” hover_enabled=”0″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” sticky_enabled=”0″]

Na enem mestu smo zbrali uporabne povezave, kjer najdete koristne in uporabne informacije.

Če bi želeli priporočiti še kakšno uporabno stran, pišite na urska@knjiznicalogatec.si, zadeva “uporabne povezave”. Veseli bomo vaših predlogov.

[/et_pb_text][et_pb_accordion admin_label=”Accordion” _builder_version=”3.0.87″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”][et_pb_accordion_item title=”IZOBRAŽEVANJE, SPLOŠNE INFORMACIJE” _builder_version=”3.0.47″ open=”on”]Jezikoslovje in literatura

Fran – slovarji na enem mestu: Portal Fran združuje slovarje, slovenistične jezikovne vire in portale, ki so nastali ali še nastajajo na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ter slovarje, ki so v okviru dela na tem inštitutu dobili digitalno obliko. Omogoča tudi iskanje po drugih izbranih slovenskih jezikovnih korpusih. Namen portala je omogočiti dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.

Pons – kvaliteten spletni večjezični slovar in prevajalnik

Wikivir – tu najdete lepo zbirko celotnih literarnih besedil slovenskih klasikov

Dobreknjige.si – na enem mestu zbrana knjižna priporočila slovenskih knjižničarjev z veliko možnostmi iskanja med njimi.

Glasba

Odzven – spletna revija o glasbi

Jazzetna – Na spletnem portalu Jazzetna, namenjenemu jazzovski, etno in ljudski glasbi ter šansonu, uglasbljeni poeziji in kakovostni popularni glasbi, je vodilo pisati izključno o glasbi s poslanstvom, kar počne natanko na ta način – s poslanstvom.

Zgodovina 

Dedi – Digitalna enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem

Dlib – Digitalna knjižnica Slovenije

Europeana – evropska digitalna knjižnica

SIstory – Portal Zgodovina Slovenije: SIstory nastaja v okviru dejavnosti raziskovalne infrastrukture Slovenskega zgodovinopisja. Portal SIstory je spletni sistem slovenskega zgodovinopisja, ki poleg dostopnih historičnih vsebin, relevantnih za proučevanje slovenske zgodovine, omogoča ustvarjanje raziskovalnih podatkov in njihovo uporabo v raziskovalnem okolju.

Slovenska biografija – Portal Slovenska biografija združuje tri slovenske biografske leksikone, ki so predhodno izšli v tiskani obliki: Slovenski biografski leksikon (1925–1991), Primorski slovenski biografski leksikon (1974–1994) in Novi Slovenski biografski leksikon, od 1. zvezka s črko A (2013) do 3. zvezka s črko B (2018), ki ga sproti dopolnjujemo z novimi gesli. Slovenska biografija predstavlja tako na enem mestu temeljna biografska dela, ki so nastala pod peresi napomembnejših slovenskih znanstvenikov, zlasti humanistov. Mnoga biografska gesla pomenijo ne le sintezo, marveč prava raziskovalna odkritja in so kot taka nepogrešljivo referenčno izhodišče raziskav na področju slovenske humanistike, družboslovja in zgodovine naravoslovnih ved.

World Digital Library – Svetovna digitalna knjižnica

Medicina

PubMed – baza prosto dostopne strokovne literature s področja medicine

Zygote body – 3d spletni anatomski model – učenje anatomije je lahko tudi zabavno.

Tehnika

Elektrotehniška revija – revija o elektrotehniki s praktično vsebino

Knjižničarstvo

Biblioblog – blog o knjižničarstvu

Bibliotekarska terminologija – razmišljanja in klepet o terminoloških vprašanjih bibliotekarstva
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”PROSTI ČAS, DOM, DRUŽINA” _builder_version=”3.0.47″ open=”off”]Dom in prosti čas

Moj Mojster – brezplačna spletna revija o vsem v zvezi z gradnjo in opremo doma

Zelišča, rastline, aromaterapija

Od rastline do aromaterapije –  spletni dnevnik dr. Petre Ratajc na temo botanike in aromaterapije

Aromaterapija.info – blog priznane hrvaške aromaterapevtke Slobodanke Poštić (dostopen v hrvaščini in angleščini)

Kuhanje

220 stopinj poševno – blog o kuhanju, recepti

Ustvarjanje

Krokotak – stran z idejami za ustvarjanje z otroki

 
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”E-GRADIVA JAVNIH OBLASTI” _builder_version=”3.0.47″ open=”off”]Elektronski podpis

Kaj je elektronski podpis in zakaj ga je koristno imeti?  (natančno razlago dobite na povezavi) 

“Varen elektronski podpis, overjen s kvalificiranim potrdilom, je glede podatkov v elektronski obliki enakovreden lastnoročnemu podpisu ter ima zato enako veljavnost in dokazno vrednost.” (ZEPEP-UPB1, UL RS, 98/04, 15. člen)

Spletno bančništvo

Elektronsko bančništvo je način poslovanja banke s stranko, ki je neodvisen od poslovalnice in temelji na informacijski tehnologiji.
Namen elektronskega bančništva je izogniti se daljšim bančnim postopkom in morebitnim čakalnim vrstam. Podrobni napotki, kako si urediti spletno banko. 

eUprava

Pri uvajanju storitev e-uprave gre za poenostavitev administracije pri poslovanju z občani, kot so naročanje raznih potrdil, postavljanje in vzdrževanje spletnih portalov, kjer se objavljajo sporočila in dokumenti, ki so pomembni za življenje občanov. Cilj je zmanjševanje birokracije ter manjši čas čakanja pred okenci. Prednosti storitev na portalu e-uprava so dostopnost informacij na enem mestu, poenostavitev postopkov, obrazci v elektronski obliki, predpripravljeni za lažje izpolnjevanje, nižje takse in prihranek časa. Več o eUpravi.

eZaposlitve 

Namenjene so iskalcem in ponudnikom (delodajalcem) delovnih mest. Iskalci delovnega mesta lahko brezplačno pregledujete podatkovno zbirko prostih delovnih mest Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ). Ponudniki (podjetja) lahko brezplačno vpišejo oglase za nove delavce, iščejo po podatkovni zbirki in urejajo svoje razpise. E-zaposlitve so namenjene tudi študentom, za katere je pripravljen pregled študentskih del, ki jih posredujejo študentski servisi.

eSodstvo

Portal Sodisce.si omogoča dostop do vseh informacij o delovanju sodne veje oblasti.

eProstor

Portal Geodetske uprave RS (GURS) Prostor je spletni portal, namenjen izboljšanju dostopnosti geografskih, geodetskih in ostalih prostorskih informacij v Sloveniji.

eDemokracija

Centralni katalog informacij javnega značaja: http://www.ckijz.gov.si/ (!)

Državni zbor: http://www.dz-rs.si/

Vlada RS: http://www.vlada.si/

Kabinet predsednika vlade RS: http://www.kpv.gov.si/

Ministrstva in organi v sestavi: http://www.vlada.si/si/o_vladi/seznami_in_povezave/spletna_mesta_ministrstev_in_organov_v_sestavi/

Upravne enote: http://www.upravneenote.gov.si/

Urad predsednika RS: http://www.up-rs.si/

Informacijski pooblaščenec: https://www.ip-rs.si/

E-demokracija: http://e-uprava.gov.si/drzava-in-druzba/e-demokracija.html

Gradiva v vladni obravnavi: http://www.vlada.si/delo_vlade/gradiva_v_obravnavi/

Predlagam vladi: http://www.predlagam.vladi.si/

Vodič po birokraciji: http://www.vo-bi.si/

STOP Birokraciji: http://www.stopbirokraciji.si/

eZdravje

Nacionalni projekt eZdravje z učinkovitimi elektronskimi rešitvami prinaša večjo varnost in kakovost izvajanja zdravstvenih storitev. Dolgoročno naj bi prispeval k zmanjšanju administrativnih stroškov ter učinkovitejšemu obvladovanju zajetnih zdravstvenih in z zdravstvom povezanih podatkov ter informacij. Informatizacija omogoča nemoteno komunikacijo, varno in sledljivo izmenjavo podatkov ter elektronske dokumentacije med izvajalci zdravstvene dejavnosti.

eVarnost

Tu najdete vse informacije, kako zagotoviti varnost na spletu.

EU v e-okolju

Spletne vsebine, vezane na delovanje EU, njenih inštitucij in organov.

Dodatne vsebine

Tu najdete dodatne informacije s področja pravne pomoči, podjetništva, potrošniške pismenosti, preverjanja vozil itn.

 
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”ŠTUDIJ, KARIERA IN ZAPOSLOVANJE” _builder_version=”3.0.47″ open=”off”]Zaposlitve.org – brezplačen zaposlitveni portal

Revija Študent – brezplačna spletna revija za študente
[/et_pb_accordion_item][et_pb_accordion_item title=”KNJIGE IN BRANJE” _builder_version=”3.0.47″ open=”off”]Dobreknjige.si – slovenske splošne knjižnice priporočamo

Wikivir – stran, na karti je prosto dostopnih ogromno knjig – predvsem tistih, starejšega datuma (potekle avtorske pravice), ki jih potrebujete za domače branje

Goodreads – svetovna spletna platforma za branje in bralce

Bookdepository – alternativa Amazonu za naročanje tujejezičnih knjig, brez poštnine

Slovenski knjižni blogi:

Knjige v angleščini:

[/et_pb_accordion_item][/et_pb_accordion][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Sorodne vsebine