Obvestilo o zagotavljanju storitve izposoje e-knjig

Domov » Blog » Uncategorized » Obvestilo o zagotavljanju storitve izposoje e-knjig

Spoštovani uporabniki BIBLOS-a.

S 1. junijem 2024 je BIBLOS in s tem lastnica založba Beletrina enostransko prekinila zagotavljanje storitve izposoje e-knjig v splošnih knjižnicah. Obveščamo vas, da bo s 17. junijem zaživel nov portal za izposojo e-knjig COBISS Ela.

Hvala za razumevanje.

 

Podrobnejša obrazložitev situacije v Izjavi za javnost Združenja splošnih knjižnic Slovenije:

Izjava za javnost

 

Spomladi leta 2023 so splošne knjižnice skupaj z Institutom informacijskih znanosti (IZUM) in v sodelovanju z nekaterimi slovenskimi založniki pričele oblikovati podlage za novo platformo za izposojo e-knjig v knjižnicah. Konec tega leta je IZUM oblikoval platformo, poimenovano COBISS Ela, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto pa je s podporo in sodelovanjem Združenja splošnih knjižnic ter v sodelovanju  z založniki oblikovala poslovni model njenega upravljanja. V začetku leta 2024 se je za novo platformo pričelo testno obdobje, ki se v teh dneh zaključuje in COBISS Ela je pripravljena za uporabo vseh deležnikov – založnikov, knjižničarjev in, kar je najpomembneje, bralcev.

 

COBISS ELA bo javnosti predstavljena na medijskem dogodku 17. junija, takrat bo tudi že dostopna v vseh splošnih knjižnicah. Čez nekaj dni prihaja torej nova, javna platforma, ki bo uporabnikom prinesla veliko izbiro naslovov, hitro in enostavno izposojo ter bo prijazna za založnike, knjižničarje, predvsem pa za bralce.

 

V splošnih knjižnicah smo na področju e-knjig ledino orali skupaj z založbo Beletrina, iz česar je leta 2013 zrasel BIBLOS, spletni portal za izposojo e-knjig. V obdobju desetih let in več smo skupaj ustvarjali in zoreli, v prvi vrsti pa smo želeli oblikovati in zadovoljiti našega uporabnika, bralca e-knjig. Skupna pot je na obeh straneh zahtevala kompromise, ki so bili velikokrat mogoči, drugič ne, vendar smo kljub temu nekako našli skupno pot.

V tem trenutku so kompromisi očitno nemogoči, kar dokazuje sporočilo Beletrine, ki smo ga v splošnih knjižnicah prejeli v petek, 31. 5. 2024:

 

Spoštovani!
Z Združenjem splošnih knjižnic (ZSK), ki zastopa interese splošnih knjižnic, v letošnjem letu nismo našli skupnega dogovora za sodelovanje pri uporabi platforme za izposojo e-knjig Biblos.
Letos smo članicam in članom slovenskih splošnih knjižnic omogočali izposojo e-knjig na platformi Biblos izključno na lastne stroške, kar pa je postalo za nas finančno nevzdržno. Zaradi tega bomo na platformi Biblos z dnem 1. 6. 2024 prenehali zagotavljati izposojo e-knjig.
Lep pozdrav!
Mitja Čander
Direktor

Širša izjava Beletrine o prekinitvi sodelovanja s knjižnicami in njenih razlogih v interpretaciji Beletrine je ta dan napolnila tudi različne medije. V njih poleg ostalega preberemo še namero, za katero smo v knjižnicah izvedeli iz medijev :

Čeprav k temu formalno ni zavezana, bo Beletrina splošnim knjižnicam omogočila prenos vseh licenc za e-knjige, ki so jih kupile do konca leta 2023 in jih bralci še niso porabili, na nov sistem, saj se zavzema za čim širšo dostopnost e-knjig v slovenskem jeziku…

 

V okviru svojega poslanstva  smo knjižničarji in z nami knjižnice zavezane k javnemu dobru. Želimo in upamo si verjeti, da je v zgoraj navedeni izjavi Beletrine tudi takšna zaveza in  veseli nas, da z Beletrino delimo poslanstvo zavzemanja za čim širšo dostopnost e-knjig v slovenskem jeziku. Zato močno pozdravljamo v medijih izraženo namero, da zelo pomemben Beletrinin opus e-knjig prihaja na Platformo COBISS Ela preko neizkoriščenih licenc sistema Biblos. Samo zavezništvo vseh deležnikov v knjižni verigi  je lahko porok prihodnosti slovenske knjige, bralne pismenosti in  bralne kulture. 

 

Združenje splošnih knjižnic

 

Upravni odbor

 

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Druge novice

COMMENT

Post a Comments

A lectus ac pulvinar tincidunt accumsan. Ullamcorper dolor at lectus ac, sed facilisis hac. Molestie aliquam ut blandit nibh vulputate lectus in sit. Egestas in dolor dui purus tincidunt eget cras nisl est aliquam ut blandit nibh vulputate lectus ullamcorper.