Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine – predstavitev knjige

09. 04. 2024,19:00 - 20:30

Zavod Krasen Kras in Knjižnica Logatec vas prijazno vabita na predstavitev slovenskega prevoda monografije Carla Marchesettija Prazgodovinska gradišča Trsta in Julijske krajine, ki bo 9. aprila, ob 19.00, v Veliki dvorani Narodnega doma Logatec.

Monografija je kljub 121. letom še danes temeljni zapis o kraških, posoških in istrskih prazgodovinskih gradiščih, nekakšna biblija tako za arheologe kot tudi za ostalo javnost, ki jih gradišča zanimajo. Carla Marchesettija poznamo kot botanika in znanstvenika, ki je bil večji del svojega življenja na čelu tržaškega Mestnega naravoslovnega muzeja, še pred tem pa se je zanimal za gradišča. Če so pred Marchesettijem pripisovali gradišča Rimljanom in njihovi vojaški dejavnosti, se z njim uvaja nov pogled nad prazgodovino. Marchesetti namreč ugotavlja, da so mogočna utrjena gradišča plod ljudstev, ki so tod živela pred Rimljani. Gradišča, ki jih je na Krasu kar 118, so torej najmogočnejši pričevalci predrimske preteklosti naših krajev.

Knjigo sta prevedla mag. Radovan Cunja in Leander Cunja, izdal pa jo je zavod Krasen Kras leta 2021. Prevod in arheološke raziskave dr. Carla Marchesettija bodo predstavili pobudnik prevoda in direktor zavoda Krasen Kras Goran Živec, arheolog Jošt Hobič, ki nas bo seznanil z lidarskimi posnetki nekaterih kraških in notranjskih prazgodovinskih gradišč in sourednik prevoda Dejan Vončina. Pogovor bo moderiral dr. Milan Trobič.

Obeta se nam izjemno zanimivo predavanje!

Podrobnosti

Datum:
09. 04. 2024
Ura:
19:00 - 20:30

Organizatorji

Krasen Kras
Knjižnica Logatec

Prizorišče

Velika dvorana Narodnega doma Logatec
Tržaška cesta 44
Logatec, 1370
+ Google Map