Delavnica pripovedovanja

Domov » Blog » Obvestilo » Delavnica pripovedovanja

Knjižnica Logatec vas v sodelovanju z JSKD Logatec vabi na delavnico pripovedovanja.

Sodobno, odrsko pripovedovanje je zvrst, ki se je v Evropi začela razvijati v 70. letih prejšnjega stoletja, pri nas pa se je razširila šele v zadnjih nekaj desetletjih. Danes pripovedovalce najdemo v različnih okoljih, od gledaliških odrov do knjižnic, pripovedovanje pa vedno bolj postaja tudi ena izmed metod v pedagoških, integracijskih in rehabilitacijskih procesih. Veščina podajanja zgodb je dobrodošla in koristna tudi v številnih poklicih, pri katerih smo v stalnem stiku z ljudmi, ali pa nam enostavno pomaga bolje izraziti svoje misli.

Na delavnici bodo udeleženci spoznavali teoretične in praktične vidike zgodbe ter pripovedovanja. Gre za izbor zgodbe, njeno obdelavo in pripravo za oder, kot tudi za odrske veščine, ki jih potrebuje pripovedovalec. Na delavnici bomo izhajali iz ljudske zgodbe oziroma pravljice (zgodovinski razvoj pravljice, priredba pravljice, sodobni pristopi k pravljici, izbor in interpretacija ljudske zgodbe), udeleženci bodo pridobili osnovna znanja, ki jih potrebuje pripovedovalec na odru (jezik pripovedovalca, telo in glas pripovedovalca, odrska prezenca, pripovedovanje za otroško in odraslo publiko). Vsak udeleženec bo sam izbral svojo zgodbo in jo na koncu predstavil občinstvu.

Program zajema 8 srečanj in dodatni zaključni nastop. Potekal bo 1 krat tedensko od 6. 10.–1.12.2020, ob torkih od 18.00–21.00, v Galeriji hiša sonca Logatec, Notranjska c. 14. Mentorica: *Petra Rok. Delavnica je za udeležence brezplačna. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti. Rok prijave: najkasneje do 21. septembra 2020, s popolno izpolnjeno prijavnico, ki joj pošljite na naslov: oi.logatec@jskd.si INFO: JSKD OI Logatec, T (01) 759 17 40, E oi.logatec@jskd.si, www.jskd.si, Knjižnica Logatec: T: (01) 754 17 22, E: petra.rok@log.sik.si)

* Petra Rok (1973), uni. dipl. teologinja, je zaposlena v Knjižnici Logatec. Pripoveduje v Pripovedovalski skupini Vodnikovih 9, ki z različnimi predstavami (pravljice za otroke, pravljični večeri za odrasle, predstave Ta bi na grmadi gorela, Župančičev kalejdoskop, Ko ima hudič mlade …) nastopa po vsej Sloveniji, samostojno ali v okviru različnih dogodkov in festivalov (Pravljice danes, Floating castle …) Pripovedovanja se je tri leta učila in izpopolnjevala v Pripovedovalski šoli Pripovedovalskega varieteja, ki jo vodi Ana Duša s sodelavci. Kako pripovedovalsko znanje prenašati na druge, se je učila v Lutkovnem gledališču Ljubljana, v okviru programa Kreativni kot.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

PODROBNOSTI

Sidebar koda

Druge novice

COMMENT

Post a Comments

A lectus ac pulvinar tincidunt accumsan. Ullamcorper dolor at lectus ac, sed facilisis hac. Molestie aliquam ut blandit nibh vulputate lectus in sit. Egestas in dolor dui purus tincidunt eget cras nisl est aliquam ut blandit nibh vulputate lectus ullamcorper.